Bircham Park MSCP
Plymouth

Project Data
Commission

Client
Wharfside Regeneration Ltd
Completion
2014
Site area
1 ha
Programme
645.6 m2 retail and commercial space
858 m2 Office space
Parking facilities for 627 cars
Building costs
GBP 10,500,000

Project overview
More than just a car park this is a hybrid building that combines two types of apparently contradictory operations; an office and retail building with the utility of a car park building to create a new compact typology. It forms part of an entrance and visitor hub delivering services, amenities, and secure parking for 600 cars to 11,000  daily staff, patients and visitors.

The slope is utilised to ‘hide’ 6 storeys of parking in the valley with a more modest 3 storeys of offices, retail, and food and beverage addressing a new public street. One dominant level extends west to form Outlook Terrace; a sunny public belvedere activated by shops and cafes overlooking Bircham Valley.

Levels are grouped into pairs to address the scale, which shift in plan to create walkways, terraces and areas of shelter. A series of ‘landscape’ treatments cover the car park; Ivy where the base of the building emerges to the south, a forest-like lattice of powder-coated metal bars and a screen of pine logs.





>> Read more
>> Extended Project Data
Roll over small image for enlargement