Nepal Hill + ICT Media District, Singapore, SG

S333 was commissioned with Lawrence Barth to develop urban design guidelines for a refinement of the Nepal Hill and ICT Media districts in Jurong Town Corporation’s (JTC) master plan for one-north, Singapore.

 

One-north breaks from the traditional science park and recognises the urban character and vitality of contemporary innovation ecologies. Eschewing the usual suburban pattern of the peripheral research campus, the original Zaha-Hadid plan emphasised a compact, street-based morphology. However, the design guidelines contained little awareness of educational and research building typologies, and consequently no understanding of how the plan could promote the formation of a social fabric structured around the streets, gardens, courtyards, and plazas of vibrant urban cam- puses.

 

Our task was to clarify the essential spatial ambitions of the Hadid plan and demonstrate how a realistic understanding of today’s building typologies could achieve these. Equally importantly, our work developed guidelines which preserved important urban qualities while remaining flexible: more than a blueprint, it was a manual for evolution and transformation.

Our work covered a broad range of topics covering parcel orgainisation, massing, quantum, land use, spatial structure and strategy, urban patterns, as well as selected issues related to media districts, housing courtyards, medial typologies, implementation and phasing. In order for JCT to implement the one-north plan under changing conditions, the emphasis needed to shift from a formal language to the strategies of implementation.

 

For potential investors to become stake holders, the plan needed to instil confidence in the broader vision of a continuous and synergistic urban area: the whole would have to be greater than the sum of the parts, but achievable through simple propositions for each parcel.

 

The business case for each of the parcels were researched by a multi-disciplinary team, and the resulting guidlines established a clear vocabulary and set of spatial rules to deliver urban benefit along with commercial success. At the heart of this work stood an extensice understanding of the role, character and disposition of voids in successful urban fabrics.

Masterplan section: urbanisation of the business and knowledge environment

Void Rules

Primary voids: central park     

Void Rules

Secondary voids: courtyards   

Landscape supports the sequence of outdoor spaces

Ground Rules: defining access, permeanbility, porosity

Volume Rules

Permeable blocks created through a sequence of courts, gardens and terraces

Urban street based architecture within one-north Science Park

New educational institutions (Unilever) form urban edges and protect the more open, campus-based organisation of buildings and landscape

Residential buildings support the more risky business of innovation and sustain civic amenities

Nepal Hill + ICT Media District, Singapore, SG

 

Client

Jurong Town Corporation JCT

Programme

850,000 m2 ICT Media Hub

Site area

30 ha

Design team

S333 with Lawrence Barth